voor Believe sluit muzikaal en feestelijk af na ruim 50 jaar

Wat 52 jaar geleden begon als het jongerenkoor in de katholieke Onze Lieve Vrouwekerk in Bentelo, stopt op zaterdag 9 juli in de pastorietuin met een groot opgezette reünie. Voorafgaand daaraan zingt het koor Believe, tijdens de afscheidsviering, nog één keer uit oud en nieuw repertoire. De viering begint om 19.30 uur in de kerk. Iedereen die het populaire koor deze laatste keer wil zien en horen zingen, is van harte welkom om daarbij aanwezig te zijn. 

“Onze voorgangers zijn ruim een halve eeuw geleden begonnen als ‘jongerenkoor’. Het was 1970,… de ‘beatmissen’  waren in opkomst”, weet Dianne Veehof, zelf al meer dan 25 jaar actief lid van Believe. “In die tijd, en nog tot ver in de 21ste eeuw, stonden de vieringen waarin ‘hét jongerenkoor’ zong, garant voor een volle kerk. Als koor hebben we zeker gezorgd voor meer beleving van de vieringen. Door thema’s te verbinden aan het evangelie, maar ook door te zorgen voor meer interactie. Via een groot videoscherm dat vijftien jaar geleden geïnstalleerd werd, konden kerkganger meedoen en reageren op inhoud. Spraakmakend waren de zogenaamde ‘twittermissen’ op oudjaarsavond, waarbij mensen in de kerk reageerden met vragen en opmerkingen via hun telefoon op wat de voorganger vertelde en wat het koor zong.”

Na ruim 50 jaar, een punt achter het koor
Net als in omliggende dorpen en steden, ontkomt de Onze Lieve Vrouwekerk in Bentelo er niet aan dat het aantal bezoekers in de kerk, en ook het aantal koorleden, steeds minder wordt. Aan het eind van dit jaar sluiten de kerkdeuren in Bentelo. “Het is wat het is”, verzucht Dianne. “Om die redenen heeft Believe besloten nu een punt te zetten achter het voortbestaan van het koor.” Het was nog een hele klus om de adressen van oud leden te achterhalen. “Helaas is dat maar ten dele gelukt. Dus bij deze roepen we iedereen die ooit lid was van ons koor in Bentelo, maar geen persoonlijk bericht ontving, zich toch vooral uitgenodigd te voelen en te komen.”   

Meezingen en herinneringen ophalen
Op zaterdagavond 9 juli, krijgt de laatste viering met Believe, wederom een interactief tintje, maar de nadruk ligt toch vooral op herkenning van liedjes uit meer dan 50 jaar samen zingen. “We zingen liedjes van lang geleden, maar ook liedjes van nu. Veel om van te genieten en om naar te luisteren, maar zeker ook liedjes om lekker mee te zingen. We maken er nog één keer een bijzonder muzikale en interactieve avond van in de kerk. Dus neem je mobiel mee en laat ‘m aanstaan, want je zult ‘m nodig hebben!” verzekert de goedlachste Dianne. Om naar de reünie te komen in de pastorietuin, is aanmelden gewenst. “Dat kan tot 7 juli door te bellen of appen naar Dianne Veehof, 06 53990369.